Ekologiskt skrädmjöl

Skrädmjöl mals av rostad havre till ett aromatiskt mjöl, med smak av mandel. Det är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler. Havre anses som vårt mest näringsrika sädesslag. Det rostade havremjölet har ett stort användningsområde, det kan ingå i pajer,kakor matbröd, (20-30 % av mjölmängden kan vara lagom då havre inte innehåller gluten). Gröt och välling görs på enbart skrädmjöl. Det finns fler recept med bara skrädmjöl (utan vetemjöl) muffins, raggmunk och rabarberpaj. Blanda i smoothies, strö det över fil och yogurt.

Vårt skrädmjöl är unikt då det är gjort på svarthavre, kultursorten Stormogul, rik på  avenatraminer( fenoliska antioxidanter.)

 

Kunskapen om skrädmjöl kom till Sverige på 1600-talet med finländska nybyggare. I Värmland har skrädmjöl fortfarande en stark tradition. För några decennier sen fanns där ett tiotal skrädmjölskvarnar, men idag finns bara Stöpafors Kvarn kvar! Selma Lagerlöf var "stor" på skrädmjöl. "Mårbacka Havrekraft" såldes runt om i Sverige och ett tag på export till Amerika Än idag kan man köpa skrädmjöl på Mårbacka malt av lokal havre på Stöpafors Kvarn.

 

Även vi lämnar vår havre på Stöpafors Kvarn eftersom det är enda skrädmjölskvarnen som finns kvar. Stöpafors kvarn är en Tull och Valskvarn som är belägen norr om Sunne. Den togs i drift 1918 och produktionsprocessen är densamma som då. Rostningen sker med vedeldning, sen skalas och stenmals havren.Henry Ketola är mjölnare på Stöpafors kvarn. Endast havre förekommer i kvarnen, se mer på www.stopafors.se