Kallblodstravare

Nu har jag bara ett avelsto, Hönn Tess e Lome Elden, hon fick ett hingstföl här 2021.

Kallblodstravaren är en del av den Nordsvenska hästen. Stamboken delades 1964 till Nordsvensk travare och Nordsvensk brukshäst eftersom olika mål var svårt att förena i samma häst. Numera heter det bara Kallblodstravare enligt stamboken och vi har gemensam stambok med Norska kallblodstravare.

Kallblodstravaren bygger på skjutshästen som varit viktig för transporter i äldre tider.

På grund av alla importerade raser kanske vi glömt bort vår egen svensk-norska häst och dess egenskaper. Det är en kulturskatt jag vill värna om.

Jag föder upp kallblodstravare för en travkarriär. Målet är att de ska säljas som ettåringar. Förhoppningen är att de efter inkörning ska gå premielopp som tvåringar och sen kval som treåring. Men de ska inte pressas om det inte är dags. Sen hoppas jag förstås på start så småningom.Om det inte blir någon travkarriär är det roligt när hästarna får utvecklas på annat sätt som rid eller körhäst. Viktigast är att mina uppfödningar blir till glädje för sina ägare, det har jag fått många bevis på genom åren. 

Jag sätter stort värde på att få seriösa köpare till mina uppfödningar som ser hästen som individ. Jag sätter grunden, vilket innebär att de hanteras dagligen och får förtroende för människor det första året här. Hästarna utfodras med ekologiskt  hö (hästblandning), och ekologisk svarthavre från vår egen odling, samt betfor, algmjöl, korallkalk och nypon som tillskott.

De går i stora kuperade hagar. Men vintertid inne i box på natten.