Kallblodstravare

Jag föder upp kallblodstravare med två avelston, Järvsö Alma e. Alm Svarten och Diesel Alice som köptes sommaren 2019. (Alice blev ej dräktig, hoppas det lyckas 2020.)

Kallblodstravaren är en del av den Nordsvenska hästen. Stamboken delades 1964 till Nordsvensk travare och Nordsvensk brukshäst eftersom olika mål var svårt att förena i samma häst. Numera heter det bara Kallblodstravare enligt stamboken och vi har gemensam stambok med Norska kallblodstravare.

Kallblodstravaren bygger på skjutshästen som varit viktig för transporter i äldre tider.

På grund av alla importerade raser kanske vi glömt bort vår egen svensk-norska häst och dess egenskaper. Det är en kulturskatt jag vill värna om.

Min idé är att föda upp kallblodstravare för en travkarriär. Målet är att de ska säljas som ettåringar. Förhoppningen är att de efter inkörning ska gå premielopp som tvåringar och sen kval som treåring. Men de ska inte pressas om det inte är dags. Sen hoppas jag förstås på start så småningom.

Jag sätter stort värde på att få seriösa köpare till mina uppfödningar som ser hästen som individ. Jag sätter grunden, vilket innebär att de hanteras dagligen och får förtroende för människor det första året här. Hästarna utfodras med ekologiskt örtrikt hö (hästblandning), och svarthavre från vår egen odling, samt betfor, algmjöl, korallkalk och nypon som tillskott.

De går i stora kuperade hagar. Men vintertid inne i box på natten.

Om det inte blir någon travkarriär är det viktigt att hästarna får utvecklas på annat sätt som rid eller körhäst. Kallblodstravaren  passar även för Akademisk Ridkonst.
Jag uppskattar att få veta hur det går med hästarna jag fött upp.
, och speciellt är det roligt att flera som köpt som ridhäst sen har börjat köra dem. Roligt om de får dra en vagn igen fast det inte blev någon travkarriär.