Recept

Danskt rågbröd
Steg 1                           Steg 2
5 dl hett vatten              5 dl ljummet vatten
5 dl grovt rågmjöl          65 g jäst
175 gr solroskärnor       2,5 dl mörk sirap
50 g linfrö                      10,5 dl grovt rågmjöl
5 tsk salt                        4 dl vetemjöl

Häll hett vatten över ingredienserna i steg 1, låt stå över natten. Blanda ingredienserna från steg 2 dagen efter. Blanda till en smidig deg som fördelas i 3 smorda formar. Låt jäsa i 45 min, grädda i 200 grader ca 45 min till innertemp 99 grader.
 

Surdegsbröd

 

Skrädmjölskakor

2 dl skrädmjöl

1,5 dl vetemjöl

1 dl socker

125 g smör

0,5 dl hallon el. blåbärsylt

Blanda allt mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smöret i tärningar. Kör snabbt ihop till en deg.

Rulla ut 2 längder. Låt vila i kylen 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär i 20 bitar och forma till kakor. Gör en fördjupning i kakorna och lägg i sylten.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten ca 12 min. Låt kallna på galler.

Pudra över florsocker.

Havremuffins

15-20 st
3 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
3 dl skrädmjöl 
0, 5 tsk äkta bourbon vaniljpulver
2 tsk bakpulver
0,5 dl yogurt e. mjölk
50 g smör
hallon el. äppelklyftor som doppats i socker och kanel

Smält smöret, låt det svalna.
Vispa ägg och socker, blanda i övriga ingredienser växelvis. Häll upp i formar och lägg ett hallon el. äppelklyfta i varje. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

(Det går att utesluta smöret, 1 dl malda solroskärnor kan exempelvis tillsättas.)

Skrädmjölsdrömmar  ca 30 st

160 g smör

2 dl socker

3 dl skrädmjöl

2 dl vetemjöl

1,5 tsk hjorthornssalt

2 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienserna i matberedare. Rulla till små bollar. Gräddas i 160 grader ca 30 min på nedersta falsen.

Raggmunk av skrädmjöl ca 3-4 port

1,25 dl skrädmjöl
1,5 tsk salt  
2,5 dl mjölk
1 ägg
400 g rå riven potatis

Blanda skrädmjöl, salt och hälften av mjölken, vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och ägget. Blanda i den rivna potatisen. Stek i smör på bägge sidor

Tacopaj

1 dl skrädmjöl

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

50 g smör

1,5 dl mjölk

Degen blandas i en matberedare och trycks sen ut i en pajform.

500 g köttfärs och en hackad gul lök bryns och en påse Tacomix och 1 dl vatten tillsätts, kokas några min. Häll sen i pajformen.

Sås:

2 dl creme fraische

4 msk majonäs

1 krm vitpeppar

2 dl riven ost

Blandningen hälls över köttfärsen.

Grädda pajen i 225 grader i 12-15 min.
PAJDEGEN passar bra att använda till olika fyllningar, tex svamp.

Frukosttips

Välling

1 msk skrädmjöl vispas ut i 2dl mjölk och 1 krm salt och kokas upp.

Gröt

0,5dl skrädmjöl rörs ut i 1,5-2dl vatten tillsammans med 1 krm salt. Kokas sedan upp under omrörning.

Tillsätts 1 msk av Valterstens äppelmust blir det äpplegröt.

Yoghurt med skrädmjöl

2 dl turkisk yogurt

1 msk skrädmjöl

1 msk hallonmarmelad

Allt blandas.

Skrädmjölet kan också strös på fil. Blandas i smoothies m.m. Eftersom mjölet är rostat går det bra att använda som det är. 

Rulltårta m. skrädmjöl 

3 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
0,5 dl skrädmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk vatten

Rabarber-Äppelmarmelad
eller annan sylt.

Vispa ägg o socker , blanda mjöl med bakpulver o vaniljpulver rör ner det försiktigt och tillsätt vatten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper. grädda i 250 grader i ca 5 min.
Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper och dra bort pappret, bred på fyllningen o rulla ihop.
Skär skivor när den kallnat, går bra att frysa. Smakar bra som den är, ännu bättre med vispgrädde och t ex hallon på. Smidigt att snabbt fixa något extra gott till kaffet!