Recept
Danskt rågbröd
Steg 1 Steg 2
5 dl hett vatten 5 dl ljummet vatten
5 dl grovt rågmjöl 65 g jäst
175 gr solroskärnor 2,5 dl mörk sirap
50 g linfrö 10,5 dl grovt rågmjöl
5 tsk salt 4 dl vetemjöl
Häll hett vatten över ingredienserna i steg 1, låt stå över natten. Blanda ingredienserna från steg 2 dagen efter. Blanda till en smidig deg som fördelas i 3 smorda formar. Låt jäsa i 45 min, grädda i 200 grader ca 45 min till innertemp 99 grader.
Surdegsbröd
Skrädmjölskakor
2 dl skrädmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g smör
0,5 dl hallon el. blåbärsylt
Blanda allt mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smöret i tärningar. Kör snabbt ihop till en deg.
Rulla ut 2 längder. Låt vila i kylen 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Skär i 20 bitar och forma till kakor. Gör en fördjupning i kakorna och lägg i sylten.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten ca 12 min. Låt kallna på galler.
Pudra över florsocker.
Havremuffins
15-20 st
3 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
3 dl skrädmjöl
0, 5 tsk äkta bourbon vaniljpulver
2 tsk bakpulver
0,5 dl yogurt e. mjölk
50 g smör
hallon el. äppelklyftor som doppats i socker och kanel
Smält smöret, låt det svalna.
Vispa ägg och socker, blanda i övriga ingredienser växelvis. Häll upp i formar och lägg ett hallon el. äppelklyfta i varje. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.
(Det går att utesluta smöret, 1 dl malda solroskärnor kan exempelvis tillsättas.)
Skrädmjölsdrömmar ca 30 st
160 g smör
2 dl socker
3 dl skrädmjöl
2 dl vetemjöl
1,5 tsk hjorthornssalt
2 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienserna i matberedare. Rulla till små bollar. Gräddas i 160 grader ca 30 min på nedersta falsen.
Raggmunk av skrädmjöl ca 3-4 port
1,25 dl skrädmjöl
1,5 tsk salt
2,5 dl mjölk
1 ägg
400 g rå riven potatis
Blanda skrädmjöl, salt och hälften av mjölken, vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och ägget. Blanda i den rivna potatisen. Stek i smör på bägge sidor
Tacopaj
1 dl skrädmjöl
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl mjölk
Degen blandas i en matberedare och trycks sen ut i en pajform.
500 g köttfärs och en hackad gul lök bryns och en påse Tacomix och 1 dl vatten tillsätts, kokas några min. Häll sen i pajformen.
Sås:
2 dl creme fraische
4 msk majonäs
1 krm vitpeppar
2 dl riven ost
Blandningen hälls över köttfärsen.
Grädda pajen i 225 grader i 12-15 min.
PAJDEGEN passar bra att använda till olika fyllningar, tex svamp.
Frukosttips
Välling
1 msk skrädmjöl vispas ut i 2dl mjölk och 1 krm salt och kokas upp.
Gröt
0,5dl skrädmjöl rörs ut i 1,5-2dl vatten tillsammans med 1 krm salt. Kokas sedan upp under omrörning.
Tillsätts 1 msk av Valterstens äppelmust blir det äpplegröt.
Yoghurt med skrädmjöl
2 dl turkisk yogurt
1 msk skrädmjöl
1 msk hallonmarmelad
Allt blandas.
Skrädmjölet kan också strös på fil. Blandas i smoothies m.m. Eftersom mjölet är rostat går det bra att använda som det är.
Rulltårta m. skrädmjöl
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
0,5 dl skrädmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk vatten
Rabarber-Äppelmarmelad
eller annan sylt.
Vispa ägg o socker , blanda mjöl med bakpulver o vaniljpulver rör ner det försiktigt och tillsätt vatten.
Bred ut smeten på bakplåtspapper. grädda i 250 grader i ca 5 min.
Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper och dra bort pappret, bred på fyllningen o rulla ihop.
Skär skivor när den kallnat, går bra att frysa. Smakar bra som den är, ännu bättre med vispgrädde och t ex hallon på. Smidigt att snabbt fixa något extra gott till kaffet!