Ekologiskt skrädmjöl

Skrädmjöl mals av rostad havre till ett aromatiskt mjöl, med smak av mandel. Det är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler. Havre anses som vårt mest näringsrika sädesslag. Det rostade havremjölet har ett stort användningsområde, det kan ingå i pajer,kakor matbröd, (20-30 % av mjölmängden kan vara lagom då havre inte innehåller gluten). Gröt och välling görs på enbart skrädmjöl. Det finns fler recept med bara skrädmjöl (utan vetemjöl) muffins, raggmunk och rabarberpaj. Blanda i smoothies, strö det över fil och yogurt.

Vårt skrädmjöl är unikt då det är gjort på svarthavre, kultursorten Stormogul, rik på  avenatraminer( fenoliska antioxidanter.)

Kunskapen om skrädmjöl kom till Sverige på 1600-talet med finländska nybyggare. I Värmland har skrädmjöl fortfarande en stark tradition, och det har funnits många skrädmjölskvarnar där. Sen var bara Stöpafors i bruk men nu finns det tre i bruk, då intresset ökat. Vi började lämna vår svarthavre för framställning av skrädmjöl 2009 på Stöpafors kvarn och där  maldes vårt skrädmjöl i 10 år, sista åren av mjölnare Henry Ketola. Henry har nu köpt en egen skrädmjölskvarn, FEMTÅ QVARN i Amjörby där vår svarthavre rostas och mals till skrädmjöl. 

FEMTÅ QVARN väcktes 2019 ur sin "törnrosasömn"som  varat i närmre 50 år. Kvarnen byggdes 1924 och drevs till 1972 då förre mjölnaren slutade. Roligt att verksamheten kommit igång igen.