Havremuffins

15-20 st
3 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl farinsocker
3 dl skrädmjöl 
0, 5 tsk äkta bourbon vaniljpulver
2 tsk bakpulver
0,5 dl yogurt e. mjölk
50 g smör
hallon el. äppelklyftor som doppats i socker och kanel

Smält smöret, låt det svalna.
Vispa ägg och socker, blanda i övriga ingredienser växelvis. Häll upp i formar och lägg ett hallon el. äppelklyfta i varje. Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

(Det går att utesluta smöret, 1 dl malda solroskärnor kan exempelvis tillsättas.)






 

Skrädmjölskakor

 

2 dl skrädmjöl

1,5 dl vetemjöl

1 dl socker

125 g smör

0,5 dl hallon el. blåbärsylt

 

Blanda allt mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smöret i tärningar. Kör snabbt ihop till en deg.

Rulla ut 2 längder. Låt vila i kylen 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär i 20 bitar och forma till kakor. Gör en fördjupning i kakorna och lägg i sylten.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten ca 12 min. Låt kallna på galler.

Pudra över florsocker.

Skrädmjölsdrömmar  ca 30 st

 

160 g smör

2 dl socker

3 dl skrädmjöl

2 dl vetemjöl

1,5 tsk hjorthornssalt

2 tsk vaniljsocker

 

Blanda alla ingredienserna i matberedare. Rulla till små bollar. Gräddas i 160 grader ca 30 min på nedersta falsen.

Raggmunk av skrädmjöl ca 3-4 port

1,25 dl skrädmjöl
1,5 tsk salt  (ev 1 krm socker)
2,5 dl mjölk
1 ägg
400 g rå riven potatis

Blanda skrädmjöl, salt och hälften av mjölken, vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och ägget. Blanda i den rivna potatisen. Stek i smör på bägge sidor

 

Tacopaj

 

1 dl skrädmjöl

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

50 g smör

1,5 dl mjölk

 

Degen blandas i en matberedare och trycks sen ut i en pajform.

500 g köttfärs och en hackad gul lök bryns och en påse Tacomix och 1 dl vatten tillsätts, kokas några min. Häll sen i pajformen.

 

Sås:

2 dl creme fraische

4 msk majonäs

1 krm vitpeppar

2 dl riven ost

Blandningen hälls över köttfärsen.

 

Grädda pajen i 225 grader i 12-15 min.
PAJDEGEN passar bra att använda till olika fyllningar, tex svamp.

Frukosttips

 

Välling

1 msk skrädmjöl vispas ut i 2dl mjölk och 1 krm salt och kokas upp.

 

Gröt

0,5dl skrädmjöl rörs ut i 1,5-2dl vatten tillsammans med 1 krm salt. Kokas sedan upp under omrörning.

Tillsätts 1 msk av Valterstens äppelmust blir det äpplegröt.

 

Yoghurt med skrädmjöl

2 dl turkisk yogurt

1 msk skrädmjöl

1 msk hallonmarmelad

Allt blandas.

 

Skrädmjölet kan också strös på fil. Blandas i smoothies m.m. Eftersom mjölet är rostat går det bra att använda som det är. 

Tekakor med skrädmjöl

5 dl mjölk
100g smör
0,5 dl socker
2 tsk salt
50 g jäst
4-5 dl skrädmjöl
6-8 dl vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader, blanda i övriga ingredienser. Spara lite mjöl till utbakningen som görs direkt. Degen delas i 16 bitar och plattas ut till runda kakor. Grädda i 250 grader.